kort update

Har inte hunnit med att köpa ananas ännu, får bli i morgon kanske =)
 
Åkte ju på besök till barnmorskan och kollade blodtryck som visade sig hade stigit. Hon tyckte jag skulle rådfråga med förlossningen och de tyckte jag skulle komma in på koll igen. Så ja nu har jag varit där tre gånger denna vecka. Proverna var som sist, något förhöjda men inget oroväckande för tillfället. Men jag måste tillbaka i morgon förmiddag och ta nya blod och urinprover. Önskar jag får åka in och föda barn istället. Men jag är glad att de tar allt på så stort allvar och kollar mig noggrant, vet ju att bebis har det superbra i magen.
Skriver igen i morgon kväll när vi är hemma.

Kan man starta en förlossning med färsk ananas?

 

BabyCenters redaktion svarar:

Det kan vara ett effektivt sätt att sätta igång förlossningen. Ananas innehåller enzymet bromelain, vilket man tror kan hjälpa till att luckra upp livmoderhalsen. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att det verkligen är så. 

En enda ananas innehåller bara lite bromelain. För att få i dig tillräckligt stora mängder, behöver du äta sju ananasar. Den troligaste effekten av detta är kraftig diarré. 

Men det är möjligt att denna stimulans av tarmen också kan stimulera livmodern, vilket eventuellt gör att förlossningen kommer igång. Men magsjuka är förmodligen inte vad du vill ha precis innan förlossningen

Om du vill pröva denna metod måste du äta färsk ananas. Bromelain bryts ner vid konservering eller utvinning av fruktsaft.
 
Jag kommer inte att äta 7 ananasar men kan ju vara kul att kolla om det ger någon effekt av 1 =)

Vecka 39

 
 

Barnet

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.

Mamma

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Pappa/partner

Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem. Du har väl läst artikeln Pappans roll vid förlossningen


När kommer tomten

Vaknade tidigt i morse och har avnjutit morgonen med en Astrid Lindgren film och frukost i soffan. Var mörkt när jag började kolla och har sett hur det vita vinterlandskapet allt tydligare visat sig. Nu är det vinter. I förrgår var det höst.
Idag ska jag och Sally ha en mysdag <3

Mage vecka 38

Kollade igenom bilderna från julmyset men tror jag skippar att lägga upp dem för alla närvarandes skull =) Tack för att ni kom allihopa det var jätte trevligt. Bad sedan Danne att ta lite bilder på mig så man ser min mage, men jag har sagt det förr, han är ingen vidare fotograf. Bjuder på en iallafall.
 

14 dagar kvar, eller?

Ja vem vet hur många dagar det är kvar. Max 14 hoppas jag men gärna mindre. Nu har jag varit hemma i ett dygn utan konstigheter. Igår var jag ju hos barnmorskan igen. Blodtrycket var ok, lite högt för att vara mitt men inte farligt, samma sak med urinprovet. Men idag ska jag dit igen och kolla samma sak så hoppas vi på att det är ännu lägre. Sf-mått (mag-måt) 34 cm, mitt på kurvan. Hon kollade också som vanligt hur han låg och kunde nu konstatera att han är helt fixerad. Nu kommer han inte längre ner utan att han är på väg ut. Så lite nytta har ju mina onda förvärkar haft iallafall. Vaknade av ett par stycken sådana inatt också men de kommer ju så himla oregelbundet. När dessa börjar komma regelbundet så är det dags. 
Sov i över 12 timmar inatt, hade lite sömn att ta igen tror jag =)
Idag ska vi också hämta hem min efterlängtade lilla Sally, hon har varit hos svärföräldrarna under tiden. Men hon är en riktig mammagris så hon har ju saknat mig också. Tanken annars är att hon ska bo hos mamma och brorsan ett tag, där är hon mer van att vara. Men nu får hon komma hem i några dagar iallafall så får vi se hur allt blir.
Ha en trevlig dag allihopa!

och sen kom natten

Vaknade vid ca halv ett, gick på toa och började då blöda igen =( Ringde förlossningen som bad oss komma in igen. Fick genomgå samma kontroller som förra gången med samma resultat. Dock upptäckte de att jag hade högt blodtryck och protein i urinet, vilka är tecken på havandeskapsförgiftning. Vi fick stanna kvar över natten med upprepade blodtryckskoller. I morse var blodtrycket i stort sett normalt igen så vi fick åka hem. Bebis har mått bra hela tiden. Nu ska jag på två besök per vecka hos barnmorskan för att kolla blodtryck och urin fram tills bebis är ute. Har fortfarande en hel del förvärkar men enligt gynundersökning så är läget oförändrat med hur mogen tappen är öppnngsarbetet är. Hade jag kommit lite längre i öppningsstadiet hade de satt igång förlossningen.
Nu ska jag vila en stund sen bär det av mot barnmorskan och föräldragruppen.

Oväntad måndag

Har spenderat hela dagen på förlossningen då dagen startade med en vad jag tyckte ganska ordentlig blödning. Danne var på jobbet så barnmorskan på förlossningen skickade mig en ambulans.Jag möttes av hela förlossningspersonalen kändes det som, två läkare, 3-4 barnmorskor/ undersköterskor och sen de två ambulanskillarna. De satte direkt ctg för att kolla hur bebis mådde, sen gjorde de även ultraljud både på magen och vaginalt för att hitta orsak till blödning. Efter undersökning visar det sig att det inte är något allvarligt vad de kan se och bebis mår bra. Fick stanna kvar för observation i några timmar. Har även fått en del förvärkar som var uppe i över hundra så hoppas att blodet kom från när en del av slemproppen gick och att förlossning är inom snar framtid. Dock var livmodertappen opåverkad när jag kom in och inge öppen alls. 
Det allvarliga som kunde ha hänt är att moderkakan lossnat, vilket inte var fallet. Jag har inte heller blödit nå mer sen i morse så nu känns allt mycket bättre. Nu har jag fått i mig lite pizza och ska slappa framför teven hela kvällen. Just nu inga sammandragningar/ förvärkar så verkar inte vara förlossning på g just nu iallafall.
 
Det var min dag. Hoppas ni har haft det bättre. Igår kväll hade vi en supermysig julkväll hos mig, tack tjejer för det, kommer kanske nån bild om det i morgon.
 
I morgon har vi också tid igen hos barnmorskan så då får vi ju lyssna på hjärtljudet igen =) och i morgon stannar Danne hemma med mig.

Sätter sprätt på varje peng!

Åkte en sväng förbi hedlandet idag för att köpa fågelhuset ni ser på bilden. Kostade endast 89:- Den ska vi ha utanför sovrumsfönstret för det bor så mycket fåglar där. De brukar väcka mig på morgnarna genom att picka på fönstret så jag tänkte att de skulle bli nöjda med lite käk i vinter. Tänkte också handla något julpynt att hänga i fönstret. Borde väl gå på max ett par hundra kronor. Tog med mig en femhundring och tänkte att nu är det lungt utifall jag hittar nåt mer skoj att handla. Det ni ser på bilden kostade 500 :- på öret. Då hade jag ändå ångrat min på fler saker som jag kanske inte alls behövde ha. Har inte ens köpt nå bebisprylar denna gången. Tur jag inte orkar handla så ofta, det skulle jag inte ha råd med. Men skulle behöva komma iväg och shoppa julklappar nån dag.
 
 
Tog in lite grön mossa, kottar och granris till juldekor =)

Mer astrologi

Skulle va kul att veta hur jag som lejon hanterar graviditeten också men den info går inte att hitta =( Däremot så kollade jag upp bebis horoskop, detta är vad vi har att vänta oss.
Född i drakens år och skyttens tecken

Skyttebarn

 

23.november – 21.decemberSkyttebarn

De små Skyttebarnen hör till eldtecknet, så här blir det inte mycket vila. Det är styrt av planeten Jupiter, som står för bl.a. optimism och expansion. Skyttebarn är väldigt nyfikna, och det kan vara en utmaning att passa dem. Plötsligt är de ur synhåll. Äventyrslusten följer dem till vuxen ålder, och de börjar filosofera och tänka på meningen med livet väldigt tidigt. Man kan räkna med långa resor och lång utbildning för att tillgodose sökandet efter sin egen sanning.

Råd till föräldrarna: Skyttebarnet kommer att godta gränser lättare om de får förklarat varför. Lär ditt barn betydelsen av ansvar! 


Draken är omnipotent. Hon/Han anses vara flamboyant, attraktiv, full av vitalitet och styrka. I Kina, är draken en symbol för Kejsaren av Kina eller det manliga elementet Yang. Draken är en symbol för makt och rikedom.

Folk födda i drakens år anses ha en naturlig karisma och begåvade med makt och tur. De står i centrum och kommer inte gärna på andra plats i tävlingar. Draken har ett aktivt sinne och ett intresse för sin omvärld. Personen anses även ha ett gott självförtroende och vet hur man gör intryck. De gör allt i stor skala, de är ambitiösa, egocentriska och kan vara drabbade av storhetsvansinne. De låter inget híndra dem från vad de vill ha. Personer födda under dessa år anses bära en ödeskrona och är kapabla att uträtta storverk om de klarar att tygla sin energi, intelligent och talang.

De älskar att stå i centrum, men har även en modig och generös sida. Om en av drakens vänner står inför ett problem eller ett dilemma, kommer han eller hon finnas där och erbjuda vännen sin hjälp. Då andra flyr slagfältet stiger draken fram för att lösa problemet med auktoritet och dignitet. Drakar sätter upp höga krav på sig själva såväl för andra, och blir överraskade när andra inte klarar av uppgifterna; de är så upptagna av processen att de inte ser andras svagheter.

Lämpliga arbeten för drakar är kung, militärofficer, politiker, musiker, poet, artist, aktiemäklare, friidrottare, upptäckare eller åklagare.

Dragon.svg

 


Min fina stenbock

Någon som tror på astrologi? Hehe nja jag vet inte om jag gör det fast ofta stämmer egenskaperna rätt bra in på folk beroende på när de är födda och vilket tecken de tillhör.
Läste i morse till frukost en Pappa tidning och i den beskrevs det hur den blivande pappan hanterar graviditeten utifrån de stjärntecken han tillhör.
Så här stod det om min stenbock här hemma:
 
Stenbocken

Här handlar det inte om några yviga gester eller okontrollerade glägjefnatt, här är det en behärskad, allvarsam stenbock som i sakta mak tar sig an det väntande arbetet. Med en sammanbiten min lägger han i n prillan under läppen, sätter skärmmössen på skulten och går ut i sina leriga stövlar för att plöja en ny skåra i åkern. Ungefär så. Familjebildning är en viktig uppgift som ska tas på största allvar och att brista ut i fåniga gjädjeyttringar innan man ens vet vad som ska ske det ligger inte för en stenbock. Nej vi tar en dag i taget och ser hur det avlöper det hela. Även om det kan tyckas vara lite småtrist är det guld värt att ha en stenbock vid sin sida när man inte riktigt vet hur man själv kommer attpåverkas av alla omvälvningar. För en stenbock vet hur man hanterar en otillräknelig gravid kvinna, han biter bara ihop och stretar bistert vidare. =)

Städa städa varje fredag och så varje jul, det tycker jag är kul??

 
Ingen som är sugen? Bra julklappstips annars ;-)
Får väl ta hand om dem själv idag annars, men det blir tyvärr avlivning.

Bullar i ugnen


Vecka 38

Du är på dag 260 av 280. (92,9%)

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Den allra sista tiden brukar de blivande föräldrarna ägna tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Pappa/partner

Nu kan förlossningsväskan packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske något att äta till dig själv. Du eller din partner kan ansvara för att en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon kommer med till förlossningen. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran kan också vara bra att ha. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del? Har barnmorskan skrivit ner era tankar och önskemål till förlossningen i journalen? Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev och lägga i er pappersjournal. Ni kan skriva fritt med egna ord eller använda er av någon mall som går att hitta  på nätet. Hör med din partner om hon vill det.

 

 
 

Färdigbakt

Idag har jag gått 37 fulla veckor och bebis räknas som färdigutvecklad. Den tiden som är kvar nu använder bebis till att fortsätta förbereda sig, träna lungor och lägga på hull.
 
Var på föräldrakurs igår igen då vi pratade klart om förlossnig, vad som sen händer på bb samt vad man sedan gör hos barnavårdcentraler fram tills barnet blir 6 år. Nästa gång kommer vi prata amning. Känner väl egentligen att jag kanske kunde ha hoppat över den här föräldrautbildningen men är glad för alla tillfällen då Danne är med och lär sig något. 
 
Idag har jag tvättat fönster i kök och vardagsrum. Dock inte alla från utsidan. Höggravid på stege kändes inte som en jätte bra idé. Inte helt nöjd med resultatet då vi har dubbla fönster så de skulle egentligen behöva tvättas på två sidor till =( Nu ska det strykas julgardiner och sättas upp. Ja vet jag tjuvstartar lite.
Har för en gångs skull också varit ute på en skogspromenad med Sally. Det blir hon inte bortskämd med. Husse går ut på längre promenader på helgerna men på vardagarna blir det oftast inte så långa promenader. Efter skogspromenaden hade jag ont och kände mig svullen över ryggen och helt slut så då sov jag i två timmar. Nu är jag på fötter igen =)
 
I morgon tror jag det står lussebullar på schemat.
 

wanties

Sitter och spanar julklappar och hitta lite grejjer som jag vill ha. Här ovanför är en duschhanduk från hm 99 :- till bebis. Danne tycker att man lika gärna kan använda en vanlig handduk men de har ju inte rätt storlek eller luva.
 
Efter förlossning kommer det nog spenderas mycket tid hemma med amning och mys så då tänkte jag att lite mer mys och sovkläder behövs. Byxorna nedan är från halens. Fleecebyxa 149:-
 
 
 
 
Nattlampa som varierar i regnbågens alla färger. 329 :- lekmer.se
 
Sockor - 97% Polyester,3% ElastanSockor - 100% AkrylSockor - 80% Ull,20% Polyamid
Fina sockor från lindex och även lite mer mjukis/ sovkläder från lindex. Sen behöver jag mer amningskläder men det väntar jag med till efter förlossning.
Velourbyxa - 80% Bomull,20% PolyesterPyjamas - 100% Bomull
 

In the jungle

 

 

Vad döljer sig bakom första luckan

         
 
Idag öppnar jag lucka nummer 1. För jag räknar ner till något helt annat än julafton. 24 dagar kvar nu.
Får se vad denna dag har att erbjuda =)

Bortskämd

 
Pippis kappsäck full med pengar?
 
 
Nej men full av Astrid Lindgren filmer. Hela 23 st. Danne har tydligen försökt få tag i denna specialutgåva i över två år. Han vann 3000 på lotto och bestämde sig för att spendera nästan hela summan på denna väska till mig (och bebis såklart) Jag är en litegrann av Astrid Lindgren nörd. Galet. Fick dessutom bara för någon vecka sen en box med 10 disneyfilmer. Är även en disneynörd. Blir nog aldrig vuxen. Typiskt bara att bilen går sönder när man lagt så mycket pengar på film. Åh vad jag älskar denna underbara man som gör allt för mig. 

Du vet att du är höggravid när..del 2

Kommer ni ihåg listan? Här är samma lista fast jag har bara tagit med det som passar in på mig. Rätt mycket märker jag men allt är inte riktigt så överdrivet.

- Det inte längre hjälper att “smita förbi” folk sidledes då du är bredare så än framifrån.
- Det känns som om man har sprungit en mil när man går upp för en trapp.
- När man rullar runt för att komma upp från soffan. och sängen
- När din sambo knyter dina skosnören. Inte skosnören men hjälp med strumpor får jag =)
- När man är rädd att kissa på sig när man nyser/ hostar Ja, jobbigt.
- Man tappar något på golvet och låter det ligga för att processen med att plocka upp det är för omständlig.
- När man hellre går barfota än att ta på sig strumpor. inte helt sant men det är mkt omständigt med strumporna.
- När man behöver hjälp för att komma upp ur sängen eller soffan har tyvärr inte alltid hjälp men det uppskattas
- När man letar efter alla andra möjligheter än att behöva använda trappan.
- När de högklackade skorna blir stående bakom de förnuftiga “kärrningskorna”
- När allt blir tungt
- När man flåsar och flämtar som en valross efter att ha fått upp dragkedjan på skorna och måste sätta sig ner efter för att få blod i huvudet och få bort den lila färgen från ansiket.
- När det känns som om bebisen försöker trycka ut slemproppen och gräva sig ut varje gång du lägger dig ner.
- När du ställer dig med benen en meter från varann för att förbereda dig på att böja dig ner. eller sitter bredbent som en karl i soffan för att nå fram till soffbordet.
- Allt är väldigt irriterande…
- När ett ärende om dagen gör dagen fullbokad.åtminstone utan att sova middag emellan
- När mannen din faktsikt måste hålla med om att du inte har något att ha på dig. Magen kliar så att inga av mina varma tröjor funkar så danne har erbjudit sig hans.
- När du hellre sitter i bilen än att gå in och handla för att det är för mycket besvär att ta sig ut och in. japp de sista två veckorna har danne fått gå in och handla själv.


Julmarknad

Lilla bebis får gärna börja planera sin "utgång" nu tycker jag. Magen är så stor och har börjat klia så jag blir galen. Blir tydligen så när det blir så spänt. Har än så länge klarat mig ifrån bristningar och hoppas på att klara mig hela vägen. Mätte magen nu till 104 cm i omkrets =O Efter den här veckan 37 så räknas bebis som färdig och redo att komma ut även om de flesta kommer ut närmare vecka 40. Förstföderskor går ofta över tiden men jag tror och hoppas att jag inte är en av dom.
 
Igår plockades julkartongerna ner från förrådet. Tänkte gå igenom dem och se vad som ska användas i år. Vi har bestämt att köra utan julgran. Vi kommer ändå inte fira jul hemma och det blir ju troligtvis den sista julen på väldigt länge utan gran. För mina barn ska ha gran på julen. Nästa söndag blir det julmys här hemma för tjejerna så då kommer jag hänga upp lite julgardiner och kanske adventljustakar och så för att få in lite julkänsla. Egentligen är det ju två veckor kvar till advent men. Jag gillar den här tiden innan jul mest med alla förberedelser och julpynt. Julafton i sig är ju också helt magisk men sen plockar jag gärna undan allt och väntar in våren.
 
Idag ska vi på julmarknad på Taxinge slott =) Mys.
 
Vi har fått hem våra väggdekorationer, bjuder på lite bilder i morgon.

Bio tajm

Har idag varit iväg och sett sista delen av breaking dawn =) Trots onda sammandragningar under hela dagen. Var och kolla med brorsan och han vart orolig att jag skulle föda där inne på biografen så han försökte få med mamma.
Tyckte filmen var bra och jag saknade inget viktigt från boken. Lilla Renesmee var så söt.
 

Just idag...

Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag förs framåt av kraftiga vindar
Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag har tron på mig själv på min sida

Härlig dag idag. Solen skiner och värmer faktiskt. Jag har orkat ta mig ut en timme och krattat löv och njutit av höstvädret. Skönt att använda lite muskler. Är man höggravid får man vara en soffpotatis men man mår så mycket bättre de dagar man faktiskt orkar ta tag i och göra något vettigt av. Igår var jag hos mamma och bror hela dagen och gick på massage en halvtimme. Det hjälpte inte alls så mycket som jag hoppats på min ömma rygg. Vad som däremot var helt underbart var att ta ett varmt bad hemma hos mamma efteråt. All smärta försvann i både mage och rygg och hela kroppen blev helt avslappnad och harmoniskt. Betämde mig då för att det var ett alternativ när jag anländer till bb. 
 
Nu hoppas jag att dagens energi och känsla håller i sig. Har fler saker att göra på listan som att dammsuga halva huset (delar upp det på två dagar för att skona ryggen lite) hundpromenad, hänga upp sänghimmel och babymobilen ovanför skötbordet och laga kycklinggryta till middag. Men nu blir det lunch.
 

Vecka 37

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Pappa/partner

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Blodvärde och blodsocker kontrolleras och kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Barnmorskan kollar att du är förberedd och vet vem du ska kontakta när det är dags. Din partner är fortfarande välkommen med på besöken.

Vid detta besök brukar barnmorskan i samråd med dig och din partner skriva en sammanfattning av graviditeten samt skriva lite om era tankar inför förlossningen och amningen i journalen. Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev som ni lägger i er pappersjournal. Det är bra om din partner är med vid detta besök också så att ni båda har möjlighet att berätta om era känslor, förväntningar och eventuella önskemål.
Om det inte gjorts tidigare måste nu förlossningssjukhus väljas. Om du inte väljer själv kommer barnmorskan att välja åt dig. Även barnavårdscentral skall väljas. Eftersom det är vårdval måste ni aktivt välja den ni vill tillhöra. Barnmorskan skriver i journalen vilken barnavårdscentral ni valt, för att BB sedan ska kunna skicka barnjournalen till rätt ställe.

Vändning

Om barnet efter graviditetsvecka 36 inte ligger med huvudet neråt brukar vändningsförsök göras. Detta görs i så fall på kvinnokliniken. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. Din barnmorska beställer tid åt dig och informerar vidare om ingreppet.


Japp han ligger startklar. Borrar sig hela tiden längre nedåt vilket känns =P 

Har fått ont i brösten och mina bhs har blivit för små, antar att det är mjölken som kommer igång.

BB-väskan i stort sett färdigpackad och förlossningsbrevet klart så nu är det bara att vänta. Hoppas att jag inte får vänta allt för många veckor. Vill inte gå över tiden. Vi får väl se om vi ses nästa gång sa barnmorskan, hoppas nästan på att vi inte gör det =) Nästa tid är om två veckor.


Trot eller ej

men nu är det så att felet på Dannes bil var att kamremmen gått av och slitit sönder hela motorn. Kan man ha mer otur? Hämtade bilen i torsdags från verkstaden till ett pris på 14.000. Nu står vi inför frågan laga motor ca 20.000, köpa begagnad motor eller skrota bilfan. Får inte en skvatt av försäkringsbolaget? Varför ska man ens försäkra bilen? Bilen köptes i januari i år för 45.000 sen dess är den renoverad för 30.000. Vi har fortfarande inte betalat av bilen, vilket toppenköp. suck. Men efter regn kommer solsken, är det inte så?

Dansar man på rosor får man taggar i fötterna

Skulle jag beskriva det här året med två ord så skulle det vara 1. Graviditeten 2. Bilstrul. Det är sanslöst vilken otur vi haft med våra bilar. Danne har ju haft sin bil inne på verkstan i några veckor och de har bytt hela bakaxeln och abs. Han hämtade hem den förra veckan. Idag när han skulle åka hem från jobbet för att följa med till barnmorskan och föräldragruppen så dog bilen på motorvägen. Gasen slutade plötsligt att ta. Så han fick ju ta bärgaren tillbaka till södertälje. Vet inte var det är för fel på den ännu. Längtar så efter vår leasing bil som kommer vid årsskiftet. Nästa år ska inte beskrivas med bilstrul.
 
Barnmorskebesöket var iallafall det bästa hittills. Alla värden såg bra ut. Mitt blodvärde/ hb hade till och med ökat till 135. Det låg på 130 vid inskrivning och 120 i vecka 28. Min mage hade ju inte vuxit som den skulle mellan vecka 30 och 32 det var ju därför som jag var inne och kollade hur stor bebis var. Men nu hade magen exploderat och låg återigen mitt på kurvan. Likaså vikten =) Har gått upp 9 kg totalt. Tror väl inte att det hinner öka så mycket mer kanske ett kilo eller två, tycker det blir en bra normal total vikruppgång. Vi gjorde också ett litet ultraljud då hon såg att han nu i stort sett är fixerad med huvudet. Bebisen kan ligga med huvudet neråt i tre olika faser. Antingen helt rörlig som min bebis har varit tidigare, ruckbar och fixerad. Han ligger nu på gränsen mellan ruckbar och fixerad. 
Idag var det också dags igen för att ta blodprov i armen för att kolla immunisering eftersom jag är rh-negativ. Provet ska skickas in på labb så det tar några dagar för svar.
 

30 dagar kvar

 
Nej inte till jul även om jag just nu sitter och mumsar på en nybakt mjuk pepparkaka och dricker glögg.
 
30 dagar kvar till 12 december 

Magen v. 36

Nu kan ni inte säga att jag har liten mage längre. Den känns enorm. Sitter jag i soffan så hänger den ju ner över låren. Tittade igenom alla gamla magbilder, kul att se hur magen vuxit. Kommer ihåg att jag tidigt tyckte att jag hade mage fast kollar jag nu så verkar den ju minimal. I morgon är det dags för barnmorskebesök igen, ska äntligen få ta lite blodprover, har inte fått göra det på ett par besök. Sen återstår bara 2 besök varav det sista är på bf alltså 12/12.
 
 
                
 
 

Sovit som en kratta

I natt har jag verkligen sovit dåligt. Gick och la mig vid nio för jag var så trött men vaknade säkert 100 gånger innan Danne gick och la sig vid tolv. Var vaken mellan tre och fem och vaknade sen igen när dannes klocka ringde halv sex. Vid sju orkade jag inte ligga där och snurra längre så nu är jag uppe. Vissa nätter är jobbigare än andra, inatt verkade det inte finnas en enda skön sovställning. När jag väl sov så drömde jag om förlossningar =P
Får sova middag sen istället. Idag blir det städning på schemat, jippi =)

Wall-sticks

Ser på när den blivande pappan springer runt och förbereder bb-väskan =) Så gulligt. Packat ner disneyfilmer och Trolltyg i tomteskogen. Blir en bra start på vårt nya liv. Förlossningsbrevet är också färdigskrivet. Ska ta med det till barnmorskan på tisdag. 
 
Nu har vi skickat iväg en beställnig på lite mysiga väggdekorationer till bebisrummet för att göra det komplett. Det som saknas nu är framförallt ett element eftersom det ska bytas blöja i det rummet behöver det vara varmt. Vi har inte heller köpt babysitter och babyvakt. 
 
De fina väggdekorationerna finns att köpa här Bården kostar 229 :- likaså de andra fristående djungeldjuren. Märkena är avtagbara så man kan lätt byta ut dem eller ta med dem om man flyttar. De funkar även fint att sätta upp på möbler speglar mm. Finns i många olika motiv. Vi valde djungeltema såklart.
 
               Väggdekor - Jungle Border - RM1137B
Bården är 4,5 meter lång.
 
               Väggdekor - Djungel - RM1136S
Djuren går att placera precis som man vill.

BB-väskan

 
Så nu har jag iallafall börjat med bb packningen. Svårt att välja vilka bebiskläder som ska med och vilka som då ska bli första plagget. Bebis får med sig:
  • 3 bodys
  • 1 tröja
  • 2 par byxor
  • 1 pyamas
  • 1 par tunna + 1 par tjocka strumpor
  • inne + ute mössa
  • tjockare overall för hemfärd
  • bomullsfilt
+ napp, några blöjor mm. Resten av packningen har inte kommit så långt men har iallafall amningslinne, amningsbh, inlägg, tandborstar, tandkräm, schampo. Så mycket smågrejer som ska med när man börjar tänka efter. Allt går ju inte att packa i förväg heller. Nu återstår bara problemet vad jag ska packa i. Har ingen fin lagom stor väska =(

Vecka 36

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

                                                            

Oj vecka 36. Dags att packa bb-väskan och skriva ihop förlossningsbrevet.

Att bebis skulle väga 2800g stämmer ju inte för vår del utan han väger 2400, kanske något mer nu några dagar senare. Han ligger i rätt position med huvudet nedåt. På ultraljudet såg vi att det fortfarande fanns gott om fostervatten kvar. Han verkar inte ha några problem att röra sig, sparkar fortfarande för fullt och sträcker ut sig så hela magen töjs =)

Att hitta en bekväm sovställning är väldigt svårt. I natt vet jag inte riktigt vad som hände men tror jag hade en period av förvärkar. Gjorde riktigt ont, kändes som strålar i nedre magen, ner i ljumskarna och även över ryggen, detta i samband med sammandragningar. Höll på i ett par timmar osammanhängande. 

+ 7 kg än så länge. Jag har aldrig varit speciellt rädd inför förlossningen. Visst är man lite nervös men mest förväntansfull och ja jag längtar nu =)


Barnvagnen

Nu är den här och har ägnat nån timme åt montering. Jag köpte ju ett helt paket med både liggdel, sittdel och även babyskydd som går att montera på chassit. Även skötväska, regnskydd, myggnät mm ingick. Alla delar är nu testade och de funkar bra. Vi valde en ganska rejäl vagn med stora lufthjul och svänbara framhjul (kan låsas) Stötdämpningen går att ställa i olika nivåer. Vi köpte en helt svart vagn, kanske lite tråkigt eftersom det finns ett hav med olika färger och mönster men den svarta är lätt att matcha och man tröttnar inte på färgvalet. Vagnen är en Tako jumper X och köptes på dinbarnvagn.se för 4990:-
 
 

och glöm inte att julmysa

Väntar på barnvagnsleveransen...
 
Passar på att titta lite på eventuella julklappar under tiden. Kommer inte ha så mycket tid för det i december så måste passa på att fixa klart sånt nu i november.
Så vad önskar ni er?
Jag har hittat en sak som faktiskt jag önskar mig. Ett presentkort på www.glammom.se där de har fina amningsbehåar. Har en så länge bara köpt mig en enda och kan tänka mig att det lär behövas ett par till.
 
 

TUL

Idag var jag på Mälarsjukhuset för att kolla till lillkillen. Fick börja med en ctg kurva då bebisens hjärtslag samt mina värkar mättes under ca en halvtimme. Det såg fättebra ut. Bebis hade en normal hjärtverksamhet på 130 slag med båda aktivare och mindre aktiva stunder, precis som det ska vara. Jag hade inga värkar, vilket jag såklart visste. Låg på drygt 20 och vid sammandragningar steg det till drygt 30. Vid förlossning kommer man upp över 100. Sen var det dags för ultraljudet när de kollade hur stor han var, de mätte huvudet, magen och lårbenet. Han väger 2400g vilket är -4% av normalvikten och helt okej. Jag behöver inte komma tillbaka på fler tillväxt ultraljud så länge jag och bebis mår bra. Nu efteråt så känns det jättebra att ha fått komma och göra det här ultraljudet. Man är ju alltid lite nojjig att inte allt ska vara okej men nu vet jag att det är det och bebis mår bra och är ju nästan färdigbakad =) 
 
Nu har jag börjat planera vilka bebikläder som kommer med till bb. 

Vecka 35

Nu är det inte långt kvar har jag kommit fram till, lite skrämmande. Börjar bli van med den här magen och att känna alla sparkar och rörelser inifrån. Men samtidigt ska det bli så skönt att bli av med alla krämpor och orklöshet och såklart att äntligen få träffa lillen.
 
Ställde ju ut Caspian igår och det gick inge bra =( Han har fått underbett. Skumt att de inte såg det på utställningen för ett par veckor sedan men å andra sidan har han varit nästan hopplös att titta i munnen. Med valptänderna hade han bra bett. Bara hoppas att han växer ur det, han är ju inte färdigvuxen. Annars är det tyvärr färdigutställt för hans del =( Trots det så kom han tvåa av tre hanvalpar. Den vinnande hanen hade varit aggresiv mot domaren så utan underbettet hade Caspian utan tvekan vunnit. Bara att hålla tummarna nu.
 
Trevliga dagar var det iallafall i småland med släkten. Dock ganska intensivt och lång väg att köra. Nu är jag helt slut. Kollar Harry Potter och sen blir det sängen. I morgon är det tänkt att jag ska ta med mig kusinerna och åka och hälsa på på jobbet. Där ska vi gå spökvandring, göra spindlar i pysslet och titta på den nyfödda lilla kalven.
 
Måndag- Ultraljud för att kolla bebis tillväxt
Tisdag- Barnvagnsleeverans äntligen =) och föräldrakurs för blivande pappor.
Torsdag- Hembesök av TryggHansa gravid och barnförsäkring.
Ja det var planerna för denna veckan.

RSS 2.0