Valpen min

Jag har ju även en annan blogg som handlar om mina hundar
 
www.pappipuppies.blogg.se
 
 
 

Min mamma

Bästaste mamman i världen. Hur ska jag kunna tävla mot det. Här kommer en bild tagen för snart 26 år sedan. Med en nyfödd lite jag.
 

ett litet tillägg =)

Glömde säga att jag möjligtvis känner bebis rörelser i magen. Men det går så fort så det är svårt att veta om det verkligen är det. Känns iallafall inte riktigt som magkurr.Ofta på kvällarna när jag sitter i tv-soffan.

Att veta eller inte veta

Det finns många åsikter om huruvida man ska kolla vad det blir för kön på barnet. Därför tänkte jag delge min. Det börjar närma sig RUL då man få välja om man vill veta vilket kön barnet får. Det är ju inte alltid det går att se, ibland är bebisarna lite blyga och vill inte visa. Vi kommer att titta.-Varför det säger vissa, det är värt att vänta och få en överraskning vid förlossningen. Och många tycker att det är fel att titta då det inte spelar någon roll vad barnet har för kön. Självklart spelar det ingen roll, det är ju inte därför man vill veta. Det är ju inte så att man blir besviken oavsett vad det blir. Och jag tror inte att man blir mindre glad efter förlossningen när man får se sin lilla ängel om man i förväg vet vad det blir jämfört med de som inte vet.Praktiskt är det bra att veta. Till exempel så har en kompis- kompis till mig tjejkläder om det blir en tjej. Risken är ju stor att de försvinner innan december då jag ska föda. Och vill man kan man ju inreda rummet lite mer tjejigt eller killigt. Jag tror också att för vissa kan det kännas mer verkligt om man vet vad det är. Lättare att greppa och förstå, vilket jag tror många blivande föräldrar behöver.
Så fredag 13 juli bär det av igen mot eskilstuna sjukhus =D

Vecka 16

Gravid vecka 16

 

Barnet

Fostret är nu en liten minibebis som du skulle kunna hålla i en hand. Navelsträngens fäste flyttar ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga. Barnet är cirka 11 centimeter och väger cirka 80 gram.

Mamma

Några få kvinnor, framför allt omföderskor börjar känna sparkar redan nu, men det kan också dröja flera veckor till. De känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga. Din kropp fortsätter växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd. 

Halsbränna

En del gravida kan få halsbränna. Många känner en brännande känsla i bröstet och får sura uppstötningar. Undvik större måltider och mycket dryck sent på kvällen, undvik starkt kryddad mat och fet mat. Sluta röka och avstå från alkohol om du inte gjort det redan. Försök undvika stress. Ät på regelbundna tider och lägg gärna in något mellanmål. Se över ditt kaffe- och tedrickande. Om du fortfarande känner dig besvärad finns läkemedel receptfritt på apoteket. Fråga apotekspersonalen eller din barnmorska om råd.

Pappa/partner

Känns det fortfarande overkligt? Prata med barnet genom magen och försök skapa dig en bild av hur barnet kommer att se ut. Ett bra sätt att börja forma ditt föräldraskap är att läsa på, prata med din egen pappa eller andra vänner som har barn.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Vid det här laget har ni säkert fått en kallelse till ultraljud. Undersökningen görs i graviditetsvecka 17-20 på den ultraljudsmottagning som du har valt. Undersökningen är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är givetvis frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa tiden för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar eller trillingar får du reda på det under ultraljudet. Det kan kännas omtumlande, både glädje och rädsla om vartannat. Prata med din omgivning om känslorna. Det finns olika stödgrupper och föreningar om du känner behov. Prata med din barnmorska.


Solen lyser med sin frånvaro

Har inte kunnat blogga på några dagar. Då det uppdaterades till nya blogg.se så gick det inte. Men nu när jag kikade in så var det tillbaka på den gamla så då gick det ju bra. Idag går jag in i vecka 16. Längtar verkligen till vecka 18 nu då jag får komma tillbaka och göra nästa ultraljud. Man oroar sig ju hela tiden för att det inte ska vara som det ska. När jag ställde mig på vågen i morse så visade den på + 1 kg sen förra gången, dock så hade jag kläder på mig men lite har jag ju ändå gått upp.
Huvudvärken som kom för ett par veckor sedan höll bara i sig i några dagar och sen försvann så det kanske var något annat, stress på jobbet tror jag.
Idag är en verkligen regnig dag =( och jag jobbar utomhus. Var ute i ett par timmar på morgonen och matade alla djuren och fixade taket på hönshuset som hade regnat bort. Nu är man blöt kan jag lova, trots regnkläder från topp till tå, men även dessa är genomblöta.

Vecka 15

Gravid vecka 15

 

Barnet

Fostret kan suga på fingrarna. Huden är fortfarande mycket tunn. Barnet börjar lagra kalcium för att utveckla skelettet. Fostret har i princip formats färdigt. Även ansiktet är klart och tydligt, men öronen utvecklas fortfarande lite. Barnet kan hicka. Om du känner fosterrörelser nu kan det kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.

Mamma

Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare. Hjärtkapaciteten ökar för att klara syretillförseln till både dig och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 - 50 procent. De flesta har nu vuxit så mycket att kläderna börjar bli för trånga. De flesta kvinnor pendlar under den här tiden av känslor mellan lycka och förtvivlan. Reaktionerna kan vara häftiga, ungefär som tonårstidens humörsvängningar. Tankar och fantasier om barnet är vanliga. Många drömmer mycket nattetid och minns ofta drömmarna bättre än annars. Det är inte ovanligt att man blir mer skrockfull än vanligt och känner behov av att besvärja och gardera sig för att något går gal


Lilla magen

Jag har fått frågan om magen har börjats synas ännu så jag får väl lägga upp en traditionell mag-bild då =P Egentligen har väl magen inte blivit så stor men det är stor skillnad mot den platta mage jag brukar ha. Se skillnaden
Jag ser mest lite knubbig ut, men å andra sidan är det bara magen om växt och jag har inte gått upp i vikt ännu.

Barnrummet

Det kanske kan tyckas vara lite tidigt att börja med barnrummet men äsch, det är ju kul =) Barnrummet är inte stort, ca 5 kvadrat men de spenderar ju inte så mycket tid därinne den första tiden ändå. Vi planerar att köpa större hus om 2-3 år. Sen vi flyttade in i huset för ett år sedan har rummet använts till förvaring, valprum och så står även vår frys därinne. Nu i helgen har vi fuxat ny kyl och frys så nu ska de gamla ut och det kan börjas fixas i ordning i rummet. Det kommer inte att bli ett typiskt barnrum i rosa eller blått för det är fult och tråkigt. Riktigt hur det kommer bli får ni se senare, men här kommer en bild på de första inredningsprylarna vi skaffat.
Japp, jag gillar djur =)
Nästa två bilder är på hur rummet ser ut idag, inte så himla fint och mysigt.

aj aj aj, det bultar och det bankar

Nu kom huvudvärken =( Usch, jag som aldrig annars har huvudvärk. Vet ju förstås inte om det har att göra med graviditeten eller om jag håller på att bli sjuk, troligen det första. Det började i förrgår eftermiddag och gick sen över till natten. Kom tillbaka igår eftermiddag och sitter kvar ännu. Har provat med alvedon, funkar inte, har provat dricka massor med vatten, kissar bara, har provat med resorb vätskeersättning, funkar inte, har provat sova bort det, funkar inte heller. Suck. Jag som tyckte det var jobbigt med att vara ständigt täppt i näsan var jobbigt men det här är värre. Mary-Caroline när försvann din huvudvärk som kom i vecka 15?

Härmapar mig lite

Snor denna idé från en annan blivande mammas blogg (Hoppas det var okej) Hon hade listat de vanligaste tidigaste graviditetstecknen och vilka hon hade märkt av. Kul idé och kul att läsa om hur andra har haft det.
Ömma bröst
Ja. Det var ett utav de första jag märkte. Då och då hade jag ont och ett tag var hela brösten ömma och kändes som blåmärken. Bröstvårtorna var också superkänsliga. Nu gör de aldrig ont längre men de har blivit något större.
Trötthet
Ja. Som fan. Som tur va har det värsta gått över nu. Ett tag var sova det ända jag tänkte på och varje dag på jobbet var en plåga att ta sig igenom vaken. Har aldrig känt mig så orkeslös förut. Det är precis som när man har hög feber fast utan feber =P. Jag är fortfarande riktigt trött på kvällarna.
Illamående
Nja. Inte så jag har kräkts. Däremot har jag ofta känt mig illamående och vissa saker som tex att hälla upp kaffet på morgonen blir jag illamående av, men att dricka det sen går bra - konstigt.
Kissnödig
Ja. Lite oftare får jag gå på toaletten. Inte så ofta i början utan det blir mer och mer. Det går inte en natt utan att jag är uppe och kissar.
Huvudvärk
Nej inte alls.
Flytningar
Nej. Inte mer än vanligt. Vissa dagar kanske.
Magont
Ja. Varje dag. Av olika anledningar. Dels för att magen inte riktigt funkat som den ska med alla nya hormoner, dels har jag mensliknande smärta då livmodern växer och dels av säkert andra naledningar som jag inte har en aning om men som oroar mig lite.
Matbegär
Nja. Har inte haft behov av att äta någåt speciellt. Däremot så kan jag bli väldigt hungrig ibland så det känns som om jag dör om jag inte får någon mat. Ibland däremot kan jag knappt äta något utan känner mig mätt hela dagen.
Förstoppning och uppsvälldhet
Ja. Uppsvälld känner jag mig nästan hela tiden, mer ju senare på dagen det blir. Förstoppning har jag inte haft men lite trög har jag ofta varit =/
Humörsvängningar
Nej. Har inte märkt av det alls. Brukar inte heller ha det.
Känslig näsa
Nej. Tvärtom så har jag varit täppt i näsan ända sedan jag blir gravid och kommer att vara det till efter förlossning =( Mycket jobbigt. Nässpray funkar men inge kul att använda det i 9 månader. Har provat plåster man sätter på näsan när man sover - funkade sådär. Provar just nu sinova tabletter. Jag har nämligen börjat blöda näsblod av nässprayen så skulle va skönt att slippa. Men jag klarar inte av att inte kunna nadas med näsan.
Yrsel eller svimmning
Ja. Jag blir ofta yr vid ansträngning. Har inte svimmat. Jag sprang så duktigt innan jag blev gravid men ett utav de tidigaste tecknen jag hade på att jag var gravid var att detta inte längre gick. Kroppen sa ifrån.
Nidblödning
Nej. Detta är en blödning man kan få när ägget fäster vid livmoderväggen.
Försenad mens
Ja. Såklart. Ett ganska säkert  och tidigt tecken. Första graviditetstestet jag tog 3 dagar efter beräknad mens var negativt. Jag kände mig ändå gravid och gjorde ett nytt test två dagar senare som då var positivt.

Det där med vikten

Först vill jag tacka för alla grattis kommentarer på ultraljudsbilden. Det värmer =)
Jag har inte gått upp något alls i vikt. Det kanske inte är ovanligt eller konstigt på något sätt men det känns lite märkligt. Jag har ju nu klarat av en tredjedel av graviditeten och det normala är att ha gått upp 1-2 kg. Har man varit illamående kan man lika gärna ha gått ner men det har ju inte jag varit. Iallafall inte så det påverkat mina måltider. Egentligen borde jag ju bara bli gladför att jag inte redan har blivit stor. Svullnaden över magen som jag haft har lagt sig lite. Detta för att kroppen börjat vänja sig vid alla hormoner. Vissa börjar inte gå upp i vikt förrän närmare vecka 20. Jaja det är bara att vänta och se. Det ligger i min släkts gener att få en sån där fin graviditet där bara magen blir stor <3

Ultraljud vecka 12

Här kommer bilden från ultraljudet i veckan.
Det är helt magiskt och jag kan inte sluta titta på den. Det förstår man nog inte förrän man själv är där. Jag har aldrig tyckt att någon annans ultraljudsbild har varit särskilt intressant. Huvudet är lika stort som kroppen vid den här tiden men den växer fort nu. Nästa ultraljud blir i vecka 18, då har det nog hunnit hända en del <3

RSS 2.0