Min smarta bebis

Min bebis sparkar och buffar hela dagarna så fort jag är stilla en stund. Om jag trycker eller knackar lite på magen så svarar han alltid <3 
 
Det gick bra hos barnmorskan igår. Gjorde första sf måttet som låg på 24 cm och mitt i kurvan. Svaret på blodprover om immuniseringen skulle komma onsdag nästa vecka. Hon hör bara av sig om det inte var bra.
Har fixat iordning papprena idag och fått dem underskrivna av min chef om att jag inte kan bli omplacerad så att jag kan söka graviditetspenning.

Sommaren är kort

Känns som att jag precis tagit fram sommarkläderna och nu är det dags att stoppa undan dem igen. Ändå har det inte varit mycket till sommar känner jag. Är lite besviken faktiskt. Tycker det ska vara minst en period om ca en vecka med högsommarvärme så man kan ligga på stranden och steka. Men men, för en gångs skull så är jag inte ledsen över att sommaren är över och att det kommer en lång kall vinter. Har ju något så stort att se fram emot. Först kommer de grå höstmånaderna, men jag gillar verkligen höstmodets färger. Har också ett par hundutställningar inplanerade under hösten. Från mitten av okteboer blir jag hemma från jobbet. Sen är det dags att börja planera jul och då kommer ju lillen <3 

Vet inte om det hör ihop med graviditeten men jag har blivit extra känslig och orolig. Visst kan jag få lite tårar i ögonen om jag ser en sorglig film men i morse så kollade jag på en high school film - Prom. och jag satt ju för fan och stortjöt, så löjligt. Fick ju gå och snyta mig till och med. Och förra helgen när några från min familj/ släkt skulle tävla löpning 1 mil så var jag så himla orolig över att någon inte skulle må bra och sprang runt som värsta hönsmamman.

I morgon ska jag till barnmorskan för blodprov igen, hoppas allt går bra. Lär ju inte få provsvaren i morgon. Usch för blodprover =(

Sammandragningar

Jag har ju tidigare skrivit att det ibland känns som om lillen gör kullerbyttor i magen. Det är inga kullerbyttor utan sammandragningar. Ensugande känsla i magen och sen blir den stenhård från naveln och nedåt. Har en just nu. Det gör inte ont, känns lite obehagligt bara. Det är inge farligt utan helt normalt. Kroppen håller på att förbereda sig och övar lite. 

Hos sjukgymnast och på Hedlandet

Besöket hos sjukgymnasten på vårdcentralen gick väl inte riktigt som planerat. Hon ville inte ge mig en TENS-maskin och gör inte det till någon gravid. Detta för att man inte vet hur de påverkar bebisen. På min barnorska lät det som om det inte var något problem utan en väl beprövad metod. För mycket stimulans kring det området kan sätta igång förlossningen i förväg. Istället kollade hon hur och vart jag hade ont. Hon kom fram till att det var foglossning. Vilket jag inte trodde från början men har börjat ana på slutet. Inte så konstigt då att inget jag gör hjälper speciellt mycket då det påverkas av hormoner. Det man kan göra är att underlätta för sig själv. Jag fick då istället med mig ett gravidbälte hem. Detta spänner man åt runt bäckenet, under magen, väldigt hårt. För att trycka ihop och ge stöd. Har de på mig nu och det har ju inte trollat bort smärtan men känns lite bättre iallafall. Ska tillbaka om en och en halv vecka och då har hon pratat med min barnmorska om tens-maskinen.
 

Efter det så åkte jag till Hedlandet och shoppade loss. Det var skoj, hittade lite av varje.
Nu fick lillkillen äntligen lite blåa kläder också =) Billiga och bra kläder, plaggen kostade mellan 30-90kr, dock inte så stort utbud.
Blev även litegrann åt mig. Älskar färgen på tightsen, känns så höstiga. Och tights/leggins är i stort sett det enda jag använder just nu. Långa linnen i diskreta färger är perfekt till.Nöjd =)
Godis är gott och med en gullig godisskål på det =)

vecka 25

Gravid vecka 25

 

Barnet

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. 

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen. Nu är det dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök. Då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa. Engagemanget blir naturligt

Hos barnmorskan/kontroller

Nu var det antagligen ett bra tag sen ni var hos barnmorskan sist. Mycket har hänt sen inskrivningsbesöket. Vid det här besöket får ni en chans att prata igenom ultraljudet och hur ni mår för övrigt. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tar hon ett extra urinprov. Barnets hjärtljud avlyssnas med tratt eller Dopton (ultraljudsförstärkare). Under detta besök får ni även välja förlossningssjukhus samt erhåller moderskapsintyg att skicka till försäkringskassan. Om du har tungt arbete kan du hos försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på försäkringskassans hemsida för mer information.


Detta barnmorskebesök har jag ju redan varit på i förra veckan då jag fick veta blodgrupp mm. Glömde berätta att allt annat såg bra ut och fick höra hjärtat. Alla blodvärden och kissvärden såg fina ut. Viktuppgång vid den dagen var + 3 kg men har gått upp ca 0,5 kg till efter det. Dock så mätte hon inte magen, hoppas hon gör det vid nästa besök på tisdag. Det börjar verkligen synas nu även om många kommenterar att jag har väldigt liten mage. Har fortfarande mycket ont i ryggen, hjälpte inte med kiropraktor besöken. Det har varit mycket tungt på jobbet då jag har ett mycket tungt jobb helt enkelt. Har nu tagit ledigt en dag per vecka för att låta ryggen få lite extra vila. Ska till sjukgymnasten på vårdcentralen idag för att låna en TENS-maskin. Det står för transkutan elektrisk nervstimulering och är alltså elektoder man fäster på musklerna. De finns olika program och man kan använda den som både smärtlindring, massage och muskeluppbyggning. De finns även de som använt dem som smärtlindring under själva förlossningen. 

Mina nästkomande steg i graviditeten

  1. Hämta ut TENS-maskin och försöka bli av med ryggvärken.
  2. Ansöka om graviditetspenning. Tänkte ta ut alla 60 dagar innan förlossning.
  3. Barnmorskebesök på tisdag.
  4. Börja kolla efter barnvagn.
  5. Nästa barnmorskebesök i mitten på september
Sen är det väl dags att börja föräldragrupp och läsa på om förlossning och amning.

Jobbigt unik

Japp jag är unik. Var hos barnmorskan igår och fick veta att min blodgrupp är AB- Endast 1 % av svenska folket tillhör denna blodgrupp och 0,75% av världsbefolkningen. Det vanligaste är att man tillhör A eller 0 men det är inte det som är det viktiga utan om man är positiv eller negativ. De flesta personer har en Rh positiv blodgrupp och då är allt lungt. Är man däremor Rh negativ och bär på ett positivt barn kan kroppen i värsta fall börja tillverka antikroppar emot bebisen. Då jag var gravid tidigare men fick ett missfall kommer jag kollas extra noga och få göra ett par extra blodprover. Första blodprovet jag tog såg bra ut. Ska tillbaka om två veckor för ett nytt sådant test. Läs mer om vad som innebär att vara Rh-negativ nedan:
 

Rh-negativ blodgrupp och graviditet

 

Allmänt

Blodet innehåller röda blodkroppar. De kan se lite olika ut hos olika människor, och därför finns en indelning i de olika blodgrupperna A, B, AB och 0 (noll). Dessutom är blodgruppen antingen Rh-positiv, som är vanligast, eller Rh-negativ.

Om man är gravid med ett foster som har Rh-positiv blodgrupp och man själv har Rh-negativ blodgrupp kan man bilda antikroppar mot fostrets blod, om överföring av blod sker mellan en själv och fostret. Det kan vara riskfyllt för fostret. Det är ovanligt att det händer, men ibland kan små mängder av fostrets blod passera över till kvinnan. Det kan ske i samband med förlossningen eller om man till exempel gör ett fostervattenprov. Det är bara om man är Rh-negativ och bär ett Rh-positivt foster som man kan bilda sådana antikroppar.

Om blodet överförs i samband med förlossningen spelar det ingen roll för det barn som just har fötts. Om man blir gravid igen kan däremot nästa barn angripas av antikropparna och bli allvarligt sjukt. Om man är Rh-negativ och har fött barn testas därför alltid barnets blodgrupp direkt efter förlossningen genom provtagning av navelsträngsblodet. Om barnet är Rh-positivt får man en spruta med det förebyggande läkemedlet.

Förberedelser

Alla gravida kvinnor får sin blodgrupp testad tidigt i graviditeten. Man ska ha med uppgifter om sin blodgrupp till förlossningen eller vid andra kontakter med sjukvården under graviditeten.

Behandling

Om man är Rh-negativ och har fått ett Rh-positivt barn, får man sprutan med förebyggande läkemedel inom 72 timmar efter förlossningen.

Ska man genomgå till exempel ett fostervattenprov under graviditeten, får man även en spruta i samband med det för att förhindra att man bildar antikroppar mot fostret.

Sprutan brukar inte göra ont och man får inga biverkningar. Det vanligaste är att man får sprutan i skinkan.

Hur mår man efteråt?

Man blir inte påverkad av behandlingen, utan mår som vanligt. Det finns inte heller någon risk att fostret påverkas om man behöver få behandlingen under graviditeten.

 

Mage v.23

 
Tycker ändå magen ser större ut i verkligheten än på bilden men har nog kanske en ganska liten mage ändå. Har fortfarande bara gått upp två kg men han verkar må bra därinne, en riktig akrobat.
 
På tisdag är det dags för nästa träff hos barnmorskan. Och i morgon är första dagen på jobbet efter 4 och en halv veckors semester.

Shopping

Nu har vi varit till Ullared och shoppat. Blev 3700 kronor fattigare men känner mig ändå rikare. Fick med mig en massa bebisgrejer hem både kläder och lite annat som, täcke, påslakan, gosedjur, filtar mm. Köpte lite kläder till mig mest baskläder som leggins och trosor men hittade en mysdress för gravida som passa bra och även en vinterjacka som jag tror mig kunna ha i vinter. Köpte lite grejer till hemmet och lite grejer till hunden och sambon så nu är alla nöjda. Här kommer lite grann av bebis prylarna från gekås =)
 
 
 
 
 
 

Vecka 22

Gravid vecka 22

 

 

Barnet

Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.

Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.

Vikt 510 gram.

Mamma

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp och att du har lättare att få karies. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

Bäckenuppluckring

Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.

Pappa/partner

Ta vara på tiden under graviditeten. Fyll på kärlekskontot och fördjupa er relation. Passa på att göra saker som kan bli svårare att göra när barnet kommer. Gå på bio eller restaurang. Bjud in era bästa vänner till en fest. Åk på en kortsemester. Ta hand om varandra.


Skam den som ger sig

Jag har nu hittat lösningar på alla mina problem som förstört min vardag den senaste tiden.
 
Nästäppa: Fick ett tips på apoteket om ett nässpray som innehåller kortison. Använde det i ca en vecka och har blivit av med nästäppan efter det. =) Kanske att det kommer tillbaka efter ett tag men då gör jag bara om behandlingen.
 
Halsbränna: Har fått massa tips om kex, knäckebröd och havregryn och läst om tips på nätet om alla möjliga metoder. Det som fungerade på mig var helt vanliga tuggummin med xylitol. Funkar bara när jag har det i munne, kommer tillbaka direkt när jag spottar ut, men en väldigt enkel lösning =)
 
Ryggont: Var hos kiropraktorn igår och jag var sne i hela kroppen som beror på att jag har ett ganska tungt arbete. Från nacke till benlängd var skillnaden ca 2 cm, klart man får ont. Jag blev strechad och knakad och fick ett par nålar i mig och nu är jag som en ny människa. Ska tillbaka på fredag för lite mer akupunktur. Jag är väldigt rädd för nålar och har aldrig fått akupunktur förut. Det var inte alls så hemskt som jag föreställt mig. jälva nålsticken kändes inte men när nålen verkade i muskeln så var det väldigt obehagligt men resultatet var ju värt allt lidande.
 
Så nu ska jag bara njuta den sista tiden av min semester. På lördag blir det att gå på fest en stund och träffa massa vänner. På söndag är det utställning med min lilla valp. Sen åker vi ner till mormor och morfar i småland. De ska få ta över valpen, Caspian. Jag kommer fortsätta stå som ägare och ställa ut honom och så men han får bo hos dem. De blir bäst för både oss och mormor och morfar. Efter det är det tänkt att åka en sväng till ullared och shoppa lite. Blir nog en hel del bebisgrejer =) ska bli kul.

RSS 2.0