Knäckebröd

Fick ett intressant tips om att knäckebröd skulle funka mot halsbrännan. Har precis knaprat i mig två stycken så får se om det funkar.
 

Nä det funkade inte. Kanske om man äter knäckebröd till frukost varje dag men jag är tveksam.

Ett hårdkokt ägg

Precis så känns min mage när jag trummar på den =) haha. Det börjar hända grejjer nu, sista 2 veckorna har magen vuxit massor och har gått upp kanske 2 kg. Och med det kom halsbrännan, fy vad den är jobbig. Varenda eftermiddag kommer det och håller i sig resten av kvällen. Samarin fukar dåligt får lov att testa något annat.
Samtidigt har jag extremt ont i ryggen, kan knappt röra mig senaste dagarna. Har haft ont i många veckor, det är ett gammalt problem så det har inget med graviditeten att göra även om jag tror det gör det värre. Har någon form av låsning i ryggslutet. Ska försöka fixa tid hos någon naprapat/ kiropraktor i veckan för det här går inte längre. Provade massage innan semestern men det funkade inte alls.
 
Roligare nyheter är att jag börjat måla i barnrummet (blev inte bättre i ryggen vill jag lova) Väggarna är nu vita, tyvärr räckte inte färgen till andra laget. Vi har köpt en stor grå ryamatta som i stort sett kommer att täcka hela golvet. Fick en spjälsäng av min moster, den var lite sliten så den är nu om-målad till grå. 
 
Håller på att boka in en gekås resa om ett par veckor, då ska det shoppas lite mer inredning och bebisartiklar =)

Halvvägs

Halva tiden har gått, det har gått fort och långsamt på samma gång. De första veckorna får man ju litegrann på köpet eftersom man inte vet att man är gravid då, sen kommer de jobbigaste veckorna psykiskt, iallafall om man varit med om ett tidigare missfall. Nu när jag vet att allt är som det ska och jag känner små sparkar varje dag känns allt mycket bättre och verkligare. 
 
Nu är vi precis hemkommna från en vecka ute i Trosa skärgård där vi har haft det soligt och fint. Solbrännan är på plats och nu väntar lite jobb här hemma. Fixa i ordning trädgården, och röja undan här inne så vi kan börja måla i barnrummet. Matta är inköpt idag till lillens rum =)
 
Nu när vi vet att det blir en liten grabb så börjar folk fråga om namn, men nej vi har inget namn ännu och våra förslag är hemliga tills vi bestämt oss, efter förlossning =) Vi har ett namn högst på listan men det kan ju ändras. Förslag är såklart välkomna, har hittils bara hört helknasiga förslag =P
 
Har börjat få halsbränna nu varje eftermiddag i några dagar, jobbigt. Måste kolla upp om man kan ta något mot det. Har aldrig haft det tidigare så det är definitivt ett graviditetssymtom.

RUL

Idag var dagen och klockan 8 i morse var vi på mälarsjukhuset. Jag var så nervös att jag knappt kunde sova i natt och var illamående på vägen dit. Men allt gick bra =) Barnmorskan kollade hjärna och hjärta och ryggrad som såg bra ut. Hon mätte huvudet från öra till öra samt lårbenet för att beräkna födelsedatum och jag vart framflyttad till det ursprungliga datumet 121212. Det blir troligtvis en liten grabb =) Jag frågade varför jag hade så liten mage och då sa hon att det var för att jag hade mycket magmuskler som höll tillbaka - det kan jag leva med =) så länge allt är som det ska därinne så gör det ju inget om magen är liten, slipper man ryggproblem.
 
 
Nu kommer jag försvinna iväg på semester i en vecka, men detta var helt klart en toppenstart på semestern =D

Jag bjuder på en magbild

Som ni ser så skiljer sig inte magen mycket åt i storlek sedan vecka 15 men det känns väldigt annorlunda.Magen är hårdare och jag kan nu känna livmodern, men inte bara två fingrar under naveln som det står utan något mer. Hoppas verkligen pyret växer som sig bör.

                                         

Vecka 18

Bebisen

I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.

Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

Du

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo (använd gärna vårt viktverktyg för att hålla reda på din viktökning).

Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning.


Jag tror mig känna bebisens rörelser lite då och då, gärna på kvällarna när jag ligger i tv soffan. Ingenting under dagarna då jag är på jobbet. Det känns även de sista dagarna som om bebisen möblerar om därinne. Kanske är de kullerbyttorna den håller på med då. Och magen börjar synas mer och mer. Den är hård nu som en riktig gravidmage, fast ganske liten dock än så länge. Men inte sådär uppsvälld som i början. Dock har jag ännu inte gått upp något i vikt vilket jag tycker är konstigt eftersom jag var smal från början. 4 dagar kvar till ultradljudet nu =)


Tips till näsbesvären

Jag är ju täppt i näsan och har varit det sedan graviditeten startade. Rekomendationerna på näspray brukar ju vara max 7-10 dagar i sträck så vad gör man då med en nästäppa som håller i 9 månader. Jag har hunnit testa flera olika alternativ så jag kommer att lista dem för er här.
 
Renässans Plus : En helt naturlig produkt som går att använda under lång tid, den är inte vaneframkallande. Lösningen medför att vätskan dras ut ur slemhinnorna. Dock fungerade den inte alls på mig. Märkte inte att jag hade använt nässprayen. Kanske fungerar bättre på andra.
 
Olynth: Köp ej denna. Det står ej på förpackningen eller på infon på apoteket men när man öppnar bipacksedeln så går det att läsa att gravida ej får använda denna då den inte är testad för det. Men den fungerar bra.
 
 Sinova forte: Naturläkemedel. 3 tabletter varje dag. Får användas av gravida. Lindrar nästäppa och löser upp segt slem. Fungerade sådär. Liten effekt vilket gjorde att jag kunde dra ner på näsprayen men inte ta bort den helt. Paket om 20 tabletter så räcker bara en vecka. Bra att varva med.
 
Otrivin: Min favorit hittils. Avsvällande effekt. Utan konserveringsmedel vilket är viktigt om man ska använda under så lång tid. Max 10 dagar i följd men så är det ju på alla som fungerar. 
 
Detta blir min nästa produkta att testa. Verkar liknande som otrivin.
 
Nasin: Har inte testat under graviditeten men innan dess och vet att den fungerar. Avsvällande effekt. Får användas av gravida. Dock innehåller den konserveringsmedel.
 
Nozoil: Rekomenderad av barnmorskan. Enbart sesamolja som har smörjande effekt. Fungerar inte alls mot nästäppa men kan tänka mig att den är bra att använda ibland om man använder mycket nässpray för att inte torka slemhinnorna och minska risken för näsblod. Kan användas under lång tid.
 
Breathe rignt: Hittade inge bild på dessa som gick att lägga in men det är plåster man sätter på näsan för att vidga luftvägarna. Kan användas vid snarkning och nästäppa. Ganska dyra men fungerade hyffsat bra. Man kan ju bara använda dem på natten för det är ju inte så vackert. Ser lite ut som en grisnäsa. Bra komplement om man vill dra ner på nässprayen.
 
Det var dessa jag tänkte lista. Finns ju såklart flera näsprayer och liknande. Är det någon annan som har något tips så kom gärna med det.

Vecka 17

Ja idag 16+0 om jag går efter UL jag gjorde. Ska bli skönt att få ett datum sen så man vet i vilken vecka man är. Enligt första dagen för sista mens är jag 16+5.
Igår var jag och shoppade på Tuna park. Helt ok ställe. Inte lika stort och inte riktigt samma utbud som skärholmen men jag hittade massa kul ändå. Två par tunikor, 1 tröja på HM, Två par färglada shorts som var så mjuka och lågt sittande i midjan att jag förhoppningsvis kommer att kunna ha dem hela sommaren. Bh:ar som verkligen behövdes nya då det inte var många av mina tidigare som passa. Och en parfym som jag bara älskade direkt,Alyssa Ashley Cocovanilla. Sen passade både jag och kompisen på att klippa oss. Så skönt, klippte bort 10 cm, klippte upp och tunnade ut, samt fixade till min lugg. Det vart så bra och så mycket mindre hår, härlig sommarfrilla =)
Nu är det bara åtta dagar kvar innan 4,5 veckors semester. Känner mig väldigt positiv idag. Nu ska det ut och jobbas.
 
 

RSS 2.0