Vecka 11

Jag är i vecka 12 men det heter 11+2 alltså 11 fulla veckor och två dagar.
Vecka 11

Barnet

Nu kallas den lilla för foster i medicinska termer. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över. Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Fostret kan röra på sig. Fostret är ungefär lika stor som en normalstor clementin.

Längd huvud till stjärt 48 mm.

Mamma

Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men du kan känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. En del gravida blir mindre illamående efter elva veckor. Nu börjar också blodmängden i din kropp att öka. En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. Det är helt normalt.

När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du i dig genom att äta och dricka mejeriprodukter som exempelvis fil, yoghurt, keso och ost. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i kött, blodpudding, ärtor och bröd. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn och kalcium.

 



Att våga drömma

Veckorna har gått och jag är nu inne i vecka 12. Anledningen till att jag inte bloggat är att jag inte vågat riktigt tro att det är på riktigt denna gången.Men ändå har det kännts så himla på riktigt, mycket mer än förra gången. Jag har varit trött så in i bängen. Och täppt i näsan i flera veckor, vilket troligtvis kommer sitta kvar hela graviditeten. Det börjar även att synas lite. Brösten är större och jag har en liten bula på magen som syns i taighta tröjor. Hejdå mina jeans! Tur det kommer en klänningtid nu.
För ett par veckor sedan var vi hos barnmorskan första gången på inskrivning, då tar de lite blodprover och pratar om hälsotillstånd mm. Jag bokade då in ett tidigt ultraljud. I vanliga fall får man inte göra ultraljud förrän i vecka 18 men idag var vi där. Det var så himla underbart att få se det lilla livet i magen. Jag såg hur den rörde sig och hur hjärtat slog för fullt. En stor tyngd släppte. Hon mätte fostret till 46 mm och flyttade då tillbaka mig 5 dagar i graviditeten. Inte stor ännu men man kunde ändå se att det var en liten människa. Ny beräknad tid blir då 17 dec.
Nu är det inte längre en hemlighet.

RSS 2.0