Jobbigt unik

Japp jag är unik. Var hos barnmorskan igår och fick veta att min blodgrupp är AB- Endast 1 % av svenska folket tillhör denna blodgrupp och 0,75% av världsbefolkningen. Det vanligaste är att man tillhör A eller 0 men det är inte det som är det viktiga utan om man är positiv eller negativ. De flesta personer har en Rh positiv blodgrupp och då är allt lungt. Är man däremor Rh negativ och bär på ett positivt barn kan kroppen i värsta fall börja tillverka antikroppar emot bebisen. Då jag var gravid tidigare men fick ett missfall kommer jag kollas extra noga och få göra ett par extra blodprover. Första blodprovet jag tog såg bra ut. Ska tillbaka om två veckor för ett nytt sådant test. Läs mer om vad som innebär att vara Rh-negativ nedan:
 

Rh-negativ blodgrupp och graviditet

 

Allmänt

Blodet innehåller röda blodkroppar. De kan se lite olika ut hos olika människor, och därför finns en indelning i de olika blodgrupperna A, B, AB och 0 (noll). Dessutom är blodgruppen antingen Rh-positiv, som är vanligast, eller Rh-negativ.

Om man är gravid med ett foster som har Rh-positiv blodgrupp och man själv har Rh-negativ blodgrupp kan man bilda antikroppar mot fostrets blod, om överföring av blod sker mellan en själv och fostret. Det kan vara riskfyllt för fostret. Det är ovanligt att det händer, men ibland kan små mängder av fostrets blod passera över till kvinnan. Det kan ske i samband med förlossningen eller om man till exempel gör ett fostervattenprov. Det är bara om man är Rh-negativ och bär ett Rh-positivt foster som man kan bilda sådana antikroppar.

Om blodet överförs i samband med förlossningen spelar det ingen roll för det barn som just har fötts. Om man blir gravid igen kan däremot nästa barn angripas av antikropparna och bli allvarligt sjukt. Om man är Rh-negativ och har fött barn testas därför alltid barnets blodgrupp direkt efter förlossningen genom provtagning av navelsträngsblodet. Om barnet är Rh-positivt får man en spruta med det förebyggande läkemedlet.

Förberedelser

Alla gravida kvinnor får sin blodgrupp testad tidigt i graviditeten. Man ska ha med uppgifter om sin blodgrupp till förlossningen eller vid andra kontakter med sjukvården under graviditeten.

Behandling

Om man är Rh-negativ och har fått ett Rh-positivt barn, får man sprutan med förebyggande läkemedel inom 72 timmar efter förlossningen.

Ska man genomgå till exempel ett fostervattenprov under graviditeten, får man även en spruta i samband med det för att förhindra att man bildar antikroppar mot fostret.

Sprutan brukar inte göra ont och man får inga biverkningar. Det vanligaste är att man får sprutan i skinkan.

Hur mår man efteråt?

Man blir inte påverkad av behandlingen, utan mår som vanligt. Det finns inte heller någon risk att fostret påverkas om man behöver få behandlingen under graviditeten.

 

Kommentarer
Postat av: MaryCaroline

Oj, jag hade ingen aning om att det var SÅ pass ovanligt... Hur reagerade du när du fick beskedet?

2012-08-16 @ 19:34:04
URL: http://marycaroline.blogg.se
Postat av: Jojo

Att vara Rh-negativ är i sig inte så ovanligt ca 15 % är det har jag för mig. Att tillhöra blodgrupp AB är heller inte så vanligt. Kombinationen av de två gör att det blir väldigt ovanligt. Det är också helt krångligt hur man ärver RH-faktorn. Två negativa föräldrar får bara negativa barn, men är det en av varje så blir barnen alltid positiva.

Först fattade jag inte riktigt vad hon pratade om, har bara skummläst igenom den informationen nån gång. Men allt såg ju bra ut hittils, så det är bara att göra fler tester. Utvecklingen har kommit så långt nu att det egentligen inte är någon fara för barnet så länge det upptäcks i tid.

2012-08-19 @ 10:00:40
URL: http://mostwanted.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0