Vårfrudagen

Vårfrudagen, Marie bebådelsedag eller våffeldagen. Vet ni vad vi egentligen firar? Jag hade faktiskt ingen aning tills idag då jag tog reda på det. Men våfflor är ju gott. Vårfrudagen infaller 25 mars, exakt 9 månader innan juldagen och Jesu födelse. Det är alltså en kristen högtid som firats sedan 600-talet. Ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och berättade för henne att hon skulle föda Guds son. Dagen firas också till minne av jungrufödseln. Vill ni ha bebis till jul vet ni alltså vad ni ska roa er med nu =)
 
I Sveriges bondesamhälle så var detta också dagen för vårbruk och gränsen mellan vinter och vår. Barnen sprang barfota runt husen för första gången. Detta skulle hjälpa mot förkylning och ge starka och friska fötter och det skulle även hjälpa skörden.
 
Idag kan man också tyda vädret. Så mycket snö som ligger på taken idag kommer att ligga på marken till Valborg. Här är inge snö på taken iallafall så ingen vit Valborg i år då, skönt =)
 
Varför det även kallas våffeldagen är bara en felöversättning då språk och dialekter har översatt vårfu till våfflor. Men jag har inte hört någon klaga om det. Numera är det ju framförallt våfflorna vi firar och inget annat. Vi åt inga våfflor idag utan igår istället. Den här gången blev det med grädde och sylt. Annars äter vi det oftast med glass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0