Intressant artikel, "Kan du vara alltför renlig"

Instinktivt känns det viktigt att hålla rent kring sin lilla bebis. Men när den blir lite större kan du släppa på oron när han eller hon kryper omkring och stoppar saker i munnen (så länge de inte utgör en kvävningsrisk, förstås) eller när hunden dreglar tillgivet på bebisen. Det finns en teori om att en fläckfri miljö inte nödvändigtvis är det bästa för barn. 

Hur är smuts och allergier förknippade?

Antalet barn med allergier ökade från 1970-talet till 1990-talet, i synnerhet i västvärlden. 

En studie fann att denna ökning kunde bero på mindre familjer och ökad renlighet. Båda dessa faktorer medförde att små barn utsattes för färre infektioner än tidigare generationer. 

Detta kan ha gjort att barns immunförsvar, som fortfarande är statt i utveckling, inte "tränas" i att bekämpa infektioner. Men eftersom immunförsvaret fortfarande pockade på att bli använt, började det reagera på ofarliga substanser som pollen och dammkvalster. Enligt denna teori var det detta som ledde till ökningen i allergier allergier och astma

Finns det några bevis?

Länken mellan hygien och allergier tycks få stöd av flera studier: 
    • Barn som växer upp på bondgårdar utvecklar mindre ofta allergier och astma.
    • Barn som växer upp på bondgård och vars mödrar bodde på bondgård under graviditeten har ännu bättre skydd mot astma, hösnuva och eksem.

    • Tidig kontakt med andra barn tycks ha skyddande effekt. Bebisar som har ett eller två äldre syskon eller som gick på dagis från mycket unga år löper mindre risk att få astma.
    • Barn löper mindre risk att utveckla reaktioner på vissa allergener om det finns katt eller hund i huset när de är bebisar. Att ha hund skyddar barn mot att utveckla pollenallergi. Att ha katt skyddar mot att utveckla allergi mot dammkvalster.

  • Förskolebarn som ofta blir förkylda löper mindre risk att få astma.
Djur på bondgårdar, husdjur, syskon och barn på dagis delar en viktig faktor: Kontakt med små mängder endotoxin, dvs bajs. Det är alltså möjligt att risken för astma och allergier minskar i och med att barn utsätts för bakterier under uppväxten. Bajs är fullt av bakterier. 

Är inte min bebis för liten för att utsättas för bakterier?

Det beror på ditt barns ålder. Om din bebis bara är några veckor, så är immunförsvaret inte moget. Då är det bra att vara extra noga med hygienen - det är t ex bra om besökare tvättar händerna innan de hanterar din nyfödda bebis. 

När ditt barn är ett par månader, behöver du inte längre vara lika noga. Immunförsvaret stärks i takt med att ditt barn växer. De första levnadsåren är den tid då immunförsvaret är som mest påverkbart av den miljö ditt barn växer upp i. 

Ökar allergier fortfarande?

Frekvensen av allergier och astma tycks ha stabiliserats sedan 1990-talet i västvärlden, men de ökar fortfarande i utvecklingsländer

Hygienteorin kan förklara en del av den ökning vi har sett av allergier och astma, men det är förmodligen inte den enda faktorn. 

En del säger att det orsakats av mediciner som paracetamol. Andra menar att det orsakats av förändrigar i den kost vi äter. De pekar på en brist på D-vitamin, samt förändringar i den normala bakteriefloran i tarmen

Ingen av dessa teorier har bevisats vara den enda förklaringen, men du behöver inte vara onödigt orolig för diverse infektioner ditt barn får på dagis eller från ert husdjur. Vem vet? Det kanske till och med är bra.

Kommentarer
Postat av: marycaroline.blogg.se

Bra upplysning, detta hade jag inte läst. Har ofta funderat på det här med bebis och pälsdjursallergier. Vi har ju katt hemma och han hårar som fan. Får dammsuga varje dag för att hålla katthår borta. Dels vill jag inte att min bebis ska få in katthår i näsan eller munnen och dels undrade jag lite kring det här med allergier. Om det är bra eller dåligt att utsättas för pälsdjur dagligen så här tidigt. Men om man ska lita på artikeln kan man väl i så fall tolka det som att det är positivt att ha pälsdjur hemma. Men jag jagar nog med dammsugaren ändå :)

2013-02-21 @ 13:40:37
URL: http://marycaroline.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0