Ny fobi - älgflugor

Vet inte om det var förra hösten eller hösten innan det. Jag hjälpte morfar att ta in ved iallafall och fick in en rackarns avskyvärd älgfluga i örat som jag inte fick ut. Dom är likson som fästingar borrar sin in i huden och biter, är jättesvåra att få bort. Fast betydligt större än fästingar. Dom har sex äckliga små ben och vingar som dom tappar när dom landat. Nu när vi var nere och hälsade på så var det tydligen exremt mycket älgflugor mot var det brukar vara. Fy säger jag bara, vi skulle gå på skogspromenad men fick vända då det landade fler och fler på barnens filtar i vagnen. Äckligaste krypet ever.
 
 

Beskrivning

Vuxna älgflugor är vanligen 5 till 7 millimeter långa. Arten beskrivs av Linné 1758 i tionde upplagan av Systema naturae per regna tria ordines, genera, species, cum characteribus, differemtiis, synonymis, locis[5]. De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret. Därefter kryper den in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur och människor, som även kan bli bitna, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner, även hos människor[6].

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna/pälsen och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Lipoptena cervi 1.jpg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0